Napravite sami: Ljetna salata od crnog graha i špinata
Znamo da vam se po ovoj vrućini ne kuha, pa vam donosimo recept za koji vam je potreban crni grah i špinat. Naravno, to nije sve... Ali spremite se...
Piletina s kikirikijem je recept koji nas je oduševio, a evo i zašto.
Pileće meso je najzastupljenija namirnica životinjskog porijekla i najčešće je i konzumiramo. Na našu sreću, pregršt je recepata koji mogu da obogate ukus ovog mesa.
Ipak, nekako, čini nam se da je jedna od najdražih kombinacija mnogih upravo spoj piletine i kikirikija. Pa u tom duhu, odlučili smo da vam predstavimo jedan takav recept i nadamo se da će vam se dopasti.
2 kašike maslinovog ulja
8 komada pilećeg filea, isjeckanih na duguljaste šnite
1 fino isjeckan crveni luk
3 isjeckana čena bijelog luka
2 isjeckane ljute papričice (smanjite količinu ako ne volite ljuto)
2 kašičice svježeg đumbira, narednanog
2 kašičice kurkume
100 g kikiriki putera
400 ml kokosovog mlijeka
400 g isjeckanog paradajza iz konzerve
šaka sjeckanog korijandera
pečeni kikiriki
integralna riža, skuhana
Zagrijte kašiku maslinovog ulja i dodajte isjeckano pileće meso. Uz stalno miješanje pecite, dok meso ne dobije zlatkastu boju.
Dodajte bijeli i crveni luk, đumbir i čili papričicu i još jednu kašiku maslinovog ulja. Propržite minut, pa dodajte kurkumu.
Meso izvadite iz masnoće i ostavite sa strane.
U posebnoj činiji pomiješajte kikiriki puter, kokosovo mlijeko i paradajz.
Smjesu sipajte u tavu u kojoj se peklo meso i pustite da provri, stalno miješajući.
Dodajte korijander i vratite meso. Promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta, na srednjoj temperaturi.
U tanjir sipajte rižu i dodajte piletinu. Pospijte pečenim kikirikijem i poslužite toplo, uz sezonsku salatu.
Prijatno!
Fudio / iStock via Getty Images Plus