Topla stopala i cool stil: Zimski must-have za 2024/2025
Kada zima stigne, topla stopala i cool stil postaju neophodni. Tople, udobne čizme su savršen izbor za svaki zimski outfit i hladne dane Kada zima...
U programima domaćih televizija imamo priliku da gledamo veliki broj kuharskih emisija različitog formata. One gledaocima pomažu da steknu ili usavrše svoje vještine u kuhinji, te daju ideju za vječnu dilemu “Šta kuhati danas?”.
Kuharski šou “Da, draga”, koji gledaoci u našoj zemlji prate u programu OBN televizije nedjeljom u terminu od 17.50 sati, uz sve navedeno nudi odličnu zabavu i puno smijeha, te otkriva male tajne kuhanja. Gledaoci iz emisije u emisiju prate zgode i nezgode takmičara – bračnih parova, gdje kuharsku ulogu preuzima muškarac, a žena je ta koja daje instrukcije s receptom u ruci.
Spremljenu hranu žene kasnije ocjenjuju zajedno sa voditeljicom Adrijanom Kurtišaj Bikić, te chefom, simpatičnim kuharom Omarom Khedrom. Omar dolazi iz Egipta, a Sarajevo je njegovo prebivalište već petu godinu.
“Iz Kaira sam došao u Sarajevo da studiram mašinstvo na Internacionalnom univerzitetu, ali i da napravim nešto u vezi s kuhanjem. Sarajevo je prelijepo, sviđa mi se narod i priroda, atmosfera je opuštena i život je lijep. Na OBN sam došao zahvaljujući našoj voditeljici Elvisi Muratović koja vodi emisiju ‘Stol za 4’. Razmišljali smo da nešto zajedno napravimo i onda je došla Adrijana Bikić i rodila se ideja za emisiju ‘Da, draga’. Tako je sve krenulo”, kaže Khedr.
Za koleginicu sa kojom radi kuharski šou “Da, draga” ima samo riječi hvale.
“Adrijana i ja se super slažemo. Ona je velika dama i uvijek ima osmijeh na licu. Pošto još imam poteškoća sa nekim riječima bosanskog jezika, ona je uvijek tu da mi pomogne”, iskren je 23-godišnji kuhar.
Kurtišaj Bikić ističe da je atmosfera na snimanju uvijek pozitivna, zahvaljujući, između ostalog, i Omaru, koji uz nju i kandidate usavršava naš jezik.
“Uvijek smo svi nasmijani i uživamo u realizaciji emisije. Omar je sjajan i veoma simpatičan. Sa njim je uvijek zabavno raditi. Izuzetno je odgovoran, kulturan i odlično kuha. Svi kandidati se posebno oduševe kada ga upoznaju i kada ga imaju priliku slušati kako se trudi da ispravno izgovara nazive svih namirnica na naš jeziku”, govori voditeljica emisije “Da, draga”.
Omar se oduvijek zanimao za kuhanje i svoje vještine je uporno usavršavao. Tako je danas glavni kuhar u jednom sarajevskom restoranu.
“Od svih jela, najviše volim pripremati roštilj, ali u prirodi. Uživam u pečenju piletine, divljači i ostalog mesa na laganoj vatri. Warak enab je egipatsko tradicionalno jelo koje ja volim najviše, a zapravo je to japrak u bosanskoj kuhinji. Već petu godinu sam u Sarajevu za vrijeme ramazana, uživam u pozitivnoj atmosferi i pripremam iftare u mom restoranu na Baščaršiji za moju raju i ostale goste”, kaže na kraju Khedr.
PROMO