Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
U sezoni našeg omiljenog voća predlažemo vam recept koji vrijedi isprobati. Tart od jagoda je odlična poslastica, lako se pravi i postaće vaš omiljeni proljetni kolač.
Današnji recept pripada zdravijoj opciji, jer se umjesto “klasičnih sastojaka” koriste nešto zdravije varijante, poput tofu sira i kokosovog ulja.
Za pripremu tarta od jagoda biće vam potrebno samo šest sastojaka koje smo naveli ispod. Priprema je relativno brza i jednostavna, jedino će vam trebati vremena za hlađenje prije posluživanja, ali desert je vrijedan čekanja, jer je fin i ukusan.
Kora:
10 komada zdravog keksa (digestive)
1- 2 kašike smeđeg šećera
5 kašika otopljenog kokosovog ulja
Fil:
400 g tofu sira
20-ak svježih jagoda (za fil i dekoraciju)
kašika meda
Napravite koru. Usitnite keks u mrvice i dodajte ih u posudu sa smeđim šećerom i kokosovim uljem. Miješajte dok se sastojci ne spoje. Izmiješanu smjesu za koru stavite u kalup i lagano čašom pritisnite dok se ne izjednači. Koru stavite u frižider na minimalno sat vremena da se stegne.
Tofu, jagode i med izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte još šećera po potrebi i po želji nekoliko sitno nasjeckanih jagoda, ako volite komadiće.
Fil dodajte u koru i vratite u frižider na još barem sat vremena. Za dekoraciju narežite jagode na kolutove i stavite na vrh, poslužite ohlađeno i uživajte.
Olga Barilo / iStock via Getty Images Plus