Starenje uzrokovano stresom – mit ili realnost i šta poduzeti?
Da li je starenje uzrokovano stresom samo mit? Kako stres utiče na organizam i šta mogu učiniti oni koji nisu po prirodi bezbrižni? Jeste li primi...
Sezonska poslastica kojoj se posebno veselimo baš svakog ljeta svakako je mirisna pita od šljiva. Sjajna je prilika da šljivama dodate omiljene arome, a zatim sve upakirate u fino, hrskavo i prhko tijesto.
Sastojci:
Kora
200 g oštrog brašna
100 g mekog brašna
prstohvat soli
75 g šećera
140 g maslaca
1 kašika mlijeka
1 jaje
Punjenje
800 g šljiva
2 kašike škrobnog brašna
1 kašičica cimeta
1 kašika ekstrakta vanilije
100 g šećera
+ 1 jaje i kašika mlijeka za premazivanje
Pročitajte i… Pronašli smo recept za slatki hljeb s borovnicama koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca
Priprema:
Tijesto je najlakše napraviti u sjeckalici ili kuhinjskom robotu, no možete i ručno. Pomiješajte brašna, sol, šećr i hladni maslac pa stvorite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko i jaje pa kratko izmiješajte ili umijesite dok se sve ne sjedini i dobete kompaktno tijesto. Bitno je ne mijesiti predugo da se tijesto ne zagrije previše.
Podijelite tijesto na 2/3 i 1/3, spljoštite oba dijela u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 20-30 min.
Za to vrijeme pripemite nadjev. Šljive očistite, operite i narežite na četvrtine. omiješajte s ostalim sastojcima.
Sada rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a kalup za pitu ili tortu dobro premažite maslacem.
Veći komad tijesta na pobrašnjeloj plohi razvaljajte na veličinu nešto veću od kalupa. Namotajte na valjak pa prebacite u kalup. Utisnite tijesto u stranice kalupa i pazite da je na svim stranama jednako visoko (oko 2 cm). Izbodite tijesto viljuškom na 10-tak mjesta.
Sada stavite nadjev i poravnajte ga da svuda bude što razvnomjernije debljine.
Pitu možete staviti u frižider dok pripremite trakice.
Preostalo tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa razrežite na trakice raznih debljina, ili sve jednake.
Rub pite premažite jajetom koje ste umutili s kašikom mlijeka. Poslažite trakice preko pite po želji, možete ih smao križati, a možete i plesti pravu mrežu. Premažite i njih umućenim jajetom.
Pitu pecite oko 40 min. Vidjet ćete kad vam nadjev počne kipjeti, šljive su tada omekšale i pustile svoj sok i treba samo dati par minuta vremena škrobu da zgusne te sokove. Tada će već tijesto biti lijepo zlatno. Poslužite toplu ili hladnu, posipanu sa šećerom u prahu.
Prijatno!
YelenaYemchuk / iStock / Getty Images Plus