Može li smoothie zamijeniti obrok?
Bez obzira tražite li uravnotežen doručak, brzi međuobrok poslije treninga ili kasnovečernji desert, smoothie često dolazi na pamet. Glavno je pita...
Živimo u svakodnevici koja je svakim danom sve užurbanija, a kako bi zadovoljili apetit volimo spremati laganije obroke, stoga donosimo recept koji će probuditi vašu želju da na svojim stolovima servirate nešto drugačije
Sastojci:
170 g crvenog graha iz konzerve
100 g kvinoje
280 ml povrtnog temeljca
1 svježa žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
3 glavice mladog luka
3 kašike vinskog sirćeta
2 kašike sojinog umaka
1 limeta
1 kašika umaka od čili papričica
1 kašika grubo sjeckanog peršuna
maslinovo ulje
so i biber
Pročitajte i… Smoothie s borovnicama kojem ćete teško odoljeti
Priprema:
U lončić s vrelom supom dodajte kvinoju, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta, a potom lončić maknite s vatre i ostavite da odstoji poklopljen još pet minuta. Za to vrijeme ljubičasti luk i papriku narežite na kockice, mladi luk nasjeckajte, a limetin sok iscijedite. Kvinoju rasporedite po dnu široke posude i ostavite da se hladi, a za to vrijeme u zdjelu ulijte malo maslinovog ulja, polovicu limetinog soka, sojin umak, vinsko sirće, dodajte umak od ljutih papričica, začinite sa solju i biberom te pjenjačom napravite dressing. Zatim u zdjelu s dressingom dodajte ocijeđeni grah iz konzerve, narezanu papriku i ljubičasti luk, sjeckani mladi luk, ohlađenu kvinoju i nježno izmiješajte sastojke. Gotovu salatu rasporedite na tanjire, posipajte je sjeckanim peršunom i poslužite.
Nelea Reazanteva / iStock / Getty Images Plus