Bajadera sa kestenom

by | 18 Maja, 2013

Sastojci:
Za smjesu od keksa:

  • 500 g mljevenog keksa
  • 200 g šećera
  • 2 dl vode
  • 200 g margarina
  • 3 kašike kakaoa

Za smjesu od kestena:

  • 500 g kesten pirea
  • 150 g margarina
  • 10 g želatina u prahu

Za glazuru:

  • 80 g čokolade
  • 40 g putera

Priprema:

Smjesa od keksa:

1. U odgovarajućoj šerpi sjediniti vodu i šećer pa ostaviti da proključa.
2. Vreli šerbet preliti preko mješavine mljevenog keksa i kakaoa te promiješati.
3. Margarin pjenasto umutiti, a zatim sjediniti sa smjesom od keksa i dobro izmiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Smjesa od kestena:

1. Margarin pjenasto umutiti pa uz neprestano mućenje postepeno dodavati kesten pire.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ga sjediniti sa smjesom od kestena i promiješati.

Finalni postupak:

1. U tepsiji veličine 22×33 cm od polovine smjese od keksa oblikovati koru. Preko kore nanijeti fil od kestena, a potom nanijeti preostali fil od keksa i poravnati.
2. Posebno otopiti čokoladu sa puterom i preliti preko kore od keksa.

Izvor: Dobra hrana