Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljevenu junetinu, parmezan, prezle, jedno jaje, peršun i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna smjesa.
2. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati četiri valjka prečnika 1,5 cm. Oblikovane valjke posuti brašnom.
3. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm. i podjeliti na četiri pravougaonika (dužina pravougaonika mora odgovarati dužini valjka od mesa).
4. Na svaki pravougaonik od lisnatog tijesta staviti valjak od mesa i urolovati. Potom nožem isjeći na manje komade dužine 5 cm. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega pripremljene zamotuljke. Odozgo tijesto zarezati nekoliko puta, premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana