Jabuka dnevno za zdravlje i ljepotu
Jabuka je nutritivno bogata namirnica koja hidrira, jača imunitet, podržava probavu i pomaže u očuvanju kože i vitalnosti Od djetinjstva svi smo č...
Najčešće se za turšiju koriste paprike, krastavci, zeleni paradajz, mrkva, karfiol. Povrće se slaže u velike staklene tegle i prelije rastvorom vode i soli. Za neke vrste povrća dodaje se i malo esencije. Turšija služi kao predjelo ili meze. Za recept u nastavku ukupno treba da imate 10 kg povrća, a vi po ukusu odredite kog povrća ćete više ili manje kupiti.
Priprema:
Uzmite čisto bure od 10 litara i na dno sipajte so i lijepo pokvasite sirćetom. Svo povrće prethodno dobro operite i ocijedite. Prvo stavite mrkvu, ako je sitna, ne siječe se, a ako je krupnija siječe se na dva dijela. Karfiol podijelite na cvjetove i dodajte preko mrkve. Zatim stavite paradajz i na kraju kornišone. Kroz slojeve se stavlja po jedna glavica bijelog luka isječena na pola. Krastavčići prvi budu gotovi, zato se stavljaju posljednji. Na kraju kamenom pritisnite povrće. Neka tako odstoji do sutradan pa tek onda se prelijte vodom i zatvorite poklopcem. Pretače se po želji na 1-2 dana. Gotova je nakon 14 dana.
Uživajte!
Alexander Donin / iStock / Getty Images Plus