Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Cveklu ispecite u aluminijskoj foliji s malo ulja, vode, soli i bibera na 200°C, cca 45 minuta. U međuvremenu skuhajte špagete. U blenderu izmiksajte oguljenu cveklu, lješnjake, luk, malo parmezana, maslinovog ulja, malo limunovog soka i vode u kojoj se kuhala tjestenina. Začinite smjesu sa soli i biberom. Miješajte špagete s umakom dok se dobro ne povežu. Servirajte s malo parmezana i listićima svježeg bosiljka.
U foliju zamotajte cveklu, začinite je maslinovim uljem, soli i biberom, pa stavite u rernu i pecite na 200 Celzijevih stepeni oko pola sata ili dok cvekla ne omekša. Za to vrijeme nasjeckajte luk i bijeli luk. Na zagrijanom ulju pirjajte najprije luk, a zatim dodajte bijeli luk. Dodajte rižu i podlijte vinom. Pustite da alkohol ispari. Cveklu izvadite iz rerne, pa dvije glavice nasjeckajte na kockice, a jednu ubacite u blender i usitnite. Dodajte riži i kuhajte dok ne bude skuhana al dente. Začinite timijanom, soli i biberom. Na kraju dodajte parmezan i maslac, pomiješajte i poslužite toplo.
Sve što vam treba jeste kila do dvije kile oprane cvekle, dvije kašike maslinovog ulja, sol i biber. Kombinaciji zatim možete dodati još i šaku timijana, ružmarina, lovorov list i druge začine po želji. Rernu zagrijte na 200 Celzijevih stepeni. Dobro opranu cveklu ubacite u posudu, dodajte joj maslinovo ulje, sol i biber, pa sve dobro promiješajte. Neka glavice cvekle budu u potpunosti premazane uljem i začinima. Dodajte začinsko bilje i decilitar vode, pa prekrijte folijom i pecite oko sat vremena ili dok cvekla ne postane mekša. Izvadite iz rerne, pustite da se ohladi, pa koru obrišite ubrusom.
Cvekla pripremljena na ovaj način odlično će se složiti sa slanim sirevima poput fete, kao dodatak različitim prilozima poput njoka i tjestenine, a možete je i izblendati, pa kombinirati s kockicama cvekle u finom, kremastom rižotu.
Fascinadora / iStock / Getty Images Plus