Zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom
Mnogo je načina kako jutro započeti zdravim obrokom, a u nastavku dostavljamo ideju za zdrav jutarnji tost s namazom od cvekle i avokadom Berina K...
Praznici su uvijek inspirativni za pravljenje ukusnih jela i delicija. Vjerovatno su medenjaci jedna od naših omiljenih slastica. Miris medenjaka ispuni kuhinju i vraća nas u djetinjstvo, a djeca će svakako uživati u okusu i vašim dekoracijama.
Sastojci za medenjake:
Sastojci za glazuru:
Priprema:
Od sastojaka za medenjake, napravite finu glatku smjesu. Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan izvadite tijesto i neka odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi. Zatim na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na debljinu koju želite (oko 3mm preporučeno) i isjecite ga modlama kojim želite. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10 min (dovoljno za rernu sa ventilatorom).
Neka se medenjaci dobro ohlade prije nanošenja glazure.
Glazura za ukrašavanje:
bjelanjak i šećer u prahu mutite mikserom dok ne dobijete lijepu bijelu boju (3-5min). Premjestite smjesu u vrećicu za zamrzivač i isjecite na vrhu tek toliko da pritiskanjem možete početi dekorisati medenjake. Sasvim je jednostavno (možete prvo probati na jednom medenjaku kako vam ide, čisto radi pripreme). Najjednostavnije je praviti pahuljice i bojiti zvjezdice. Koristite i jestive ukrase poput perlica u boji.
Sama dekoracija je ujedno i relaksirajuća.
Savjet: Za glazuru za dekoraciju možete koristiti i zdrave prahove u boji, poput zelene spiruline za tamno zelenu boju. Ja sam koristila prah plave spiruline koji je malo teže pronaći. U svakom slučaju, bijela glazura je sasvim dovoljna za prekrasne dekoracije.
Želim vam sretne praznike i uspješnu Novu 2023. godinu.
Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl
ljepotaizdravlje.ba