Faširi na krompiru

by | 20 Maja, 2013

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 20 g parmezana
  • 200 g šampinjona
  • 1 kg krompira
  • 4 dl neutralne pavlake
  • 2 veća paradajza
  • 120 g listova slanine
  • 150 g kačkavalja
  • 1/2 kašičice mljevene paprike
  • 4 kašike prezli
  • 1 jaje
  • 2 češnja bijelog luka
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Krompir oguliti, isjeći na kolutove i začiniti po ukusu.
2. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju rasporediti krompir. Preliti ga mješavinom neutralne pavlake i parmezana i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC. Dok se krompir peče pripremiti fašire.
3. Crni luk i šampinjone isjeći na kockice i propržiti na malo ulja da povrće omekša a suvišna tečnost uvri.
4. Posebno sjediniti mljeveno meso, sitno sjeckani bijeli luk, prezle, jaje, mljevenu papriku i začine po ukusu. Zatim dodati dinstano povrće i dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna smjesa pogodna za oblikovanje.
5. Od pripremljene smjese nauljenim rukama oblikovati fašire. Svaki fašir obaviti listom slanine i pričvrstiti čačkalicom. Zatim ih propržiti na vrelom ulju da porumene.
6. Kada je krompir napola pečen izvaditi ga iz rerne i poslagati na njega fašire. Prekriti ih kolutovima paradajza te vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj pečenja posuti sa malo rendanog kačkavalja i vratiti da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana