Umjetnica Edina Selesković: Što više radite više se vrata otvara

by | 11 Januara, 2023

Rad na sebi koji nikad ne prestaje. Naše sagovornice su otkrile u sebi talenat i strast, ali to je bila samo početna tačka na njihovom putu ka uspjehu

Razgovarala: Aida Olević Maljević

Interdisciplinarna savremena umjetnica Edina Selesković s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Diplomirala na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran School of Art u Washingtonu odsjek skulpture. Iz ateljea u New Yorku, njeni radovi su izloženi na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji. Dobitnica je globalne nagrade World Citizen Artists Award za vizuelne umjetnike.

Kako ste, studirajući umjetnost, izabrali pravljenje skulptura kao svoju specijalnost?

Skulptura je u stvari pronašla mene. Tek na Likovnoj akademiji Corcoran pronašla sam svoj glas, pripadnost jednoj zajednici i način da sve to što moja kreativnost može, na kraju i ostvarim. Moji radovi od samog početka su povezivanje dva univerzuma: raznolikosti i haotičnosti bh. kulture i blagosti i struktuiranosti američkog pogleda na svijet. Od tada pa do danas, umjetnost je za mene povezivanje suprotnosti, pomirenje dvosmjernosti življenja, usklađivanje emocija i iskustava.

Šta je tokom svih ovih godina bio vaš najjači motiv da napredujete?

Perpetualna spoznaja da mogu bolje. Konstantno mislim da sam tek na početku nečega, da tek sada mogu početi ostvarivati svoj potencijal. Možda je to prokletstvo koliko i blagoslov, jer to znači da radim i previše, da često ne uspijevam u balansiranju privatnog i poslovnog. Ipak, sigurna sam da me ta spoznaja vodi k istraživanju i ponovnom učenju. Što više radite više se vrata otvara i više se ideja stvara. Te moje ideje su i moje najveće bogatstvo i smisao djelovanja.

Šta je najveća prepreka koju ste morali savladati na svom životnom putu?

Perpetualna spoznaja da mogu bolje. New York me je davno naučio da jedina stvarna konkurencija jeste čovjeka samim sa sobom. Sve moje prepreke su u stvari interne, kao što je to slučaj kod većine ljudi. Tek kad naučite da razgovarate i pregovarate sami sa sobom onda možete naprijed bez straha. Sve eksterne prepreke vidim kao izazov i mogućnost da idem dalje, one nikada nisu toliko velike kao što se čine na prvi pogled.

Kad bi svako imao nekakav pečat koji ostavlja baveći se svojom djelatnošću, šta bi bio vaš? Koju poruku svijetu bi ostavio?

To je zaista teško pitanje jer nikada ne razmišljam o svojoj ostavštini. Ali poruku koju želim poslati u svijet jeste da kultura i umjetnost imaju važnu ulogu u našem životu a da naša zemlja zaista ima šta pokazati i čime se ponositi. Kada nas sve drugo dijeli i razdvaja, umjetnost nam pruža prostor u kojem možemo podijeliti promišljanja i osjećanja, ona nas može inspirisati da sebe i druge posmatramo iz drugačije perspektive.

Edinine lekcije

Kako otkriti i razvijati svoj talenat i odvažiti se da se od njega napravi poziv?

Iskreno vjerujem da smo svi rođeni s kreativnošću i potrebom za stvaranjem. Svakodnevica nas često odvaja od te kreativnosti, pa mislim da svi trebamo naći načina da ostanemo kreativni i kada se to čini nemoguće. Za umjetnički poziv je pored talenta i ogromnog rada, potrebno biti spreman i na umjetnički način života, jer je ona više od profesije. Većina umjetnika koji su se odlučili za umjetnost kao poziv osjećaju da druga opcija ne postoji.

Koja je to lekcija koju ste naučili, a vrijedna je da se podijeli s drugima?

Mislim da je najvažnije upoznati sebe, raditi na sebi i biti sigurni u to što želite. Naš najveći zadatak je ostvariti sopstveni potencijal. A u tom procesu uvijek je potrebno imati zajednicu koja će vas podržati. Za neke je to porodica, a za neke su to prijatelji i kolege. Ako želite uspjeti, okružite se ljudima koji će vam biti podrška, koji vas mogu ohrabriti, savjetovati, pa i konstruktivno kritikovati. Neka to budu oni koji su uspješniji od vas.

Kada bi trebalo da date samo jedan savjet o karijeri nekome ko želi da se bavi umjetnošću – šta bi to bilo?

Pronađite uzore u životu. Pronađite osobe koje su imale sličan put kojim vi želite ići. Istražite kako su došli do svog cilja. Umjetnički put nije utaban i postoji mnoštvo različitih načina kako doći do cilja. Možda je najbitnije, u stvari, znati kako taj cilj izgleda. Često razgovaram s mladim ljudima i često je njihova vizija tog cilja vrlo apstraktna. Osmisliti svoju viziju je pola puta do nje.

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba