Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil od limuna:
Način prireme:
1. Za tijesto sipajte brašno na radnu ploču i napravite udubljenje. Stavite maslac, isjeckan na kockice, sećer u prahu i vodu, pa promiješajte prstima. Postepeno dodajte brašno i umijesite glatko tijesto. Spljoštite tijesto i uvijte ga u providnu foliju. Ohladite tijesto u frižideru oko jedan sat.
2. Razvucite tijesto preko radne ploče, debljine 5 mm. Maslacem namažite plitak okrugli oblik za pitu i prebacite tijesto uz pomoć oklagije. Pritisnite tijesto po dnu i zidovima pa isjecite visak. Stavite preko tijesta papir za pečenje i šaku pasulja i pecite osnovu na 180 stepeni, 20 minuta.
3. Za fil, izdvojte žumanjke od bjelanaca. U činiji umutite žumanjke sa pola sećera. Narendajte koru obje limete i iscijedite njihov sok. Dodajte mlijeko u prahu i promiješajte.
4. Sipajte fil preko ispečene osnove, poravnajte i pecite tart još 20 minuta.
5. Umutite bjelanca i ostatak šećera uz pomoć miksera, sve dok ne dobijete čvrstu pjenu. Rasporedite pjenu preko ispečenog tarta, da biste dobili nešto nalik “kapi”. Pecite još 15 minuta, dok bjelanca ne dobiju zlatkastu boju.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen