
Riža ili kvinoja? Nutricionista objašnjava šta je zdravije
Uz pomoć nutricioniste, danas vam pomažemo da razriješite dilemu "šta je zdravije - kvinoja ili riža". Otkrijte po čemu se razlikuju. Kvinoja i ri...
Oni koji se svaki dan zaslade keksima, čokoladom ili desertom nemaju veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa ili gojaznosti u poređenju s onima koji se počaste tek jednom sedmično, pokazala je studija američkog Nacionalnog udruženja slastičara na 5000 ljudi. Naučnici u njoj nisu pronašli nikakvu poveznicu između redovnog jedenja slatkiša i slabijeg zdravlja, piše “Daily Mail”.
“Indeks tjelesne težine nije povezan s time koliko često neko jede slatko, već s ukupnim kalorijskim unosom tokom dana. Umjerenost je naravno ključna i postoji razlika između onih koji svaki dan pojedu malu čokoladu i onih koji pojedu veliku”, rekla je jedna od voditeljka studije, nutricionistkinja Mary Murphy.
Dodaje kako ne postoji veza niti između svakodnevnih slastica i povišenih nivoa holesterola u krvi. Studija je otkrila da su većina ljudi sladokusci te tek oko četiri posto njih ne voli okus čokolade i sličnih slastica.
Prema podacima američkog Instituta za rak, slastice čine tek oko dva posto ukupnog kalorijskog unosa ljudi, tj. oko 44 kalorije na dan. U poređenju sa slasticama, za zdravlje i gojaznost znatno su pogubnije zasićene masti, brza hrana i slatki sokovi, ističu nutricionisti.
Izvor: 24sata.hr