Ukusne pljeskavice od tikvica prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 25 Jula, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Tikvice sadrže veliku količinu vode pa su odlična hrana za vruće ljetne dane.  Mogu se isjeći na kockice, rezati, spiralizirati i ribati za razne vrste recepata. Imaju malo kalorija, bogate su vlaknima i prepune su vitamina i minerala, uključujući vitamin B6, koji je odličan za regulaciju šećera u krvi.

Ukoliko i niste ljubitelj tikvica, preporučujemo probati ovaj lagani ukusni recept, a vjerujemo da će vam se svidjeti.

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 2 manja krompira
  • 2 manje mrkve
  • 1 crveni luk
  • 1 čehne bijelog luka
  • 2 kašike griza
  • 2 jaja
  • Začini: so, biber, vegeta
  • Ulje za prženje

Rashladite se sladoledom s jogurtom i voćem prema receptu food blogerice Berine Kapa

Priprema:

Povrće dobro oprati, oguliti i krupno izrendati (bijeli luk samo isjeckati nasitno). Izrendane tikvice stavite u šire sito, a potom dobro ocijedite rukama dio po dio da bi se izbacio višak tekućine.

Ocijeđene tikvice stavite u dublju zdjelu i dodajte im ostalo povrće, griz, jaja i začine. Sve izmiješati dok se ne dobije gusto tijesto.

Pomoću supene kašike uzimajte dio po dio tijesta i oblikujte rukama manje pljeskavice. U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj temperaturi i krenite sa pečenjem. Pljeskavice je potrebno peći sa svake strane po 4-5 min dok ne porumene.

Od ove količine smjese dobije se oko 12 pljeskavica. Servirajte uz omiljeni dresing.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

 

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba