Ćuretina sa suhim voćem

by | 24 Maja, 2013

Sastojci:

  • 700 g ćurećeg bijelog mesa
  • 100 g mesnate slanine
  • 70 g suhih šljiva
  • 70 g suhih kajsija
  • 60 g kikirikija
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 glavica crnog luka
  • 0,5 dl soja sosa
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 200 g pirinča
  • šafran
  • 1 kašika gustina
  • 3 kašike ulja
  • so, biber

Priprema:

1. Crni luk isjeći na kockice, mesnatu slaninu, kajsije i suhe šljive na štapiće, a bijeli luk što sitnije isjeckati. Ćuretinu isjeći na krupnije kocke.
2. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk sa slaninom.
3. Dodati ćureće bijelo meso i kratko propržiti da promjeni boju. Zatim doliti bijelo vino i dinstati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša. Tokom dinstanja po potrebi dolivati vodu.
3. Pred kraj dinstanja dodati suhe kajsije i šljive, sjeckani list peršuna, soja sos i kikiriki.
4. Dinstati dok svi sastojci ne omekšaju. Potom jelo posuti gustinom, začiniti po ukusu i kratko prokuhati da se dobije odgovarajuća gustina.
5. Pirinač obariti u slanoj vodi sa malo šafrana i nekoliko kapi ulja. Zatim ga procijediti od suvišne tečnosti i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana