9 znakova da ne unosite dovoljno ugljikohidrata
Ugljikohidrati nisu neprijatelj! Ključni su za energiju, probavu i zdravlje mozga. Saznajte koji su znakovi da ne unosite dovoljno ugljikohidrata ...
Hokaido tikva je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija i fosfora, pa je korisna za srce i kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva, te djeluje kao čistač crijeva.
Također je izvor vitamina E, koji ima antioksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti. Napravite pire od hokaido tikve koji možete koristiti u raznim slanim i slatkim receptima, a dio ostavite za recept za smoothie koji donosimo u nastavku.
Pire od hokaido tikve možete pripremiti kuhanjem. U svakom slučaju izradu započnite guljenjem tikve, te je očišćenu nasjeckajte na srednje velike komade i ubacite u kipuću vodu. Kuhajte na laganoj vatri dok tikva ne omekša, otprilike 20-ak minuta. Kada je tikva mekana, ocijedite vodu, a malo vode od kuhanja ostavite sa strane. Ocijeđenu tikvu stavite u blender i izmiksajte dok se ne pretvori u pire, a ako vam je pire pregust i teško se blenda dodajte malo vode od kuhanja. Pire iz blendera prebacite u opranu i suhu staklenu teglicu i takvog ga možete čuvati u frižideru do 4 sedmice.
Za smoothie, izblendajte šolju pirea od tikve sa svim gore navedenim sastojcima. Premjestite smoothie u omiljenu zdjelu ili čašu, pospite cimetom i voćem po želji.
Uživajte u zdravom jesenjem obroku!
Zdrava krem supa od ljubičastog kupusa prema receptu food blogerice Berine Kapa
ljepotaizdravlje.ba