
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Klobuke šampinjona odvojiti od drški, a potom drške isjeći na kockice.
2. Zatim klobuke propržiti sa obe strane na malo maslinovog ulja da porumene. Na kraju ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. Šargarepu očistiti i izrendati na krupno rende, a mladi sir isjeći na kocke (1×1 cm).
4. Na maslinovom ulju propržiti šargarepu kako bi omekšala, a zatim dodati seckane drške pečuraka. Sipati sok od paradajza
i dinstati na umerenoj temperaturi dok sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati origano i začine po ukusu.
5. Polovinu prženih klobuka napuniti pripremljenim filom, preko fila staviti kocku sira i preklopiti praznim klobukom.
6. Punjene pečurke uviti u listove slanine i pričvrstiti čačkalicom. Potom kratko propržiti na vrelom ulju da slanina porumeni.
Izvor: Dobra hrana