Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Trdelnik se radi od tijesta koje miriše na cimet, a nakon što se omota na valjčiće, odnosno trdlo peku se i umaču u čokoladu, šećer, lješnjake. Na vrh dolazi šlag, grožđice, voće, krema ili čokoladni namaz… svakome prema ukusu.
Možete ga napraviti i kod kuće, ali umjesto trdla poslužit će valjčići za šaumrole ili slične slastice, a možete ih filovati omiljenim sladoledom, glazurom, kockicama anasasa ili nekim drugim omiljenim sastojkom.
Recept za ovu neodoljivu poslasticu pronašli smo na Instagram profilu food blogerice Lamije Trešnjo Muharemi @cherryontop , a savršena je prilika zasladiti ovaj vikend.
Brašno, malo mlakog mlijeka, kašiku šećera i kvasac pomiješati, zatim dodati ostatak šećera, vanilin šećer, jaja, prstohvat soli i 30 g istopljenog putera. Sve umijesiti i postepeno dodavati ostatak mlakog mlijeka. Ostaviti da nadođe.
Tijesto razviti na pobrašnjenoj površini, zatim izrezati trakice. Drvenu oklagiju omotati fino aluminijskom folijom. Premazati je otopljenim puterom. Zatim trake tijesta motati oko oklagije, jednu uz drugu, dobro ih pričvrstiti. Premazati i tijesto puterom, pa uvaljati dobro u šećer i cimet.
Oklagiju staviti preko neke tepsije i peći trdelnik na 180° oko 30 minuta. Provjeravati i okrenuti povremeno.
Instagram/Lamija Trešnjo