Jabuka dnevno za zdravlje i ljepotu
Jabuka je nutritivno bogata namirnica koja hidrira, jača imunitet, podržava probavu i pomaže u očuvanju kože i vitalnosti Od djetinjstva svi smo č...
Vrlo često kada smo umorni ili nenaspavani posežemo za teškom hranom i slatkišima. Iako onda često obećamo sami sebi da ćemo uzeti samo nekoliko kockica čokolade to postaje nemoguće i onda se dogodi da ne možemo prekinuti taj krug. Tijelo uvijek traži još, a kao posljedica toga dolazi do viška kilograma i zdravstvenih problema. No, postoji razlog zašto tako reagujemo na šećere.
Pokazalo se da šećer ima sličan učinak kao i droge koje izazivaju ovisnost. Zapravo, naglo uklanjanje šećera iz prehrane može uzrokovati apstinencijske simptome uključujući umor, depresiju, glavobolju i bolove u mišićima. Stoga nije ni čudno što mu nije lako odoljeti.
Iako nije jednostavno, nije ni nemoguće. Za početak je važno odgovoriti na nekoliko pitanja prije nego što započnemo s odvikavanjem od šećera. Prvo je važno znati je li vaš nivo šećera u ravnoteži? Uzimate li kroz hranu dovoljno hranjivih tvari? I na kraju, spavate li dovoljno i jeste li sposobni kontrolirati stres? Odgovori na ta pitanja pomoći će da shvatite šta konkretno trebate riješiti kako bi uspješno pobijedili šećer. A postoje i neki dodatni trikovi koji mogu pomoći da poboljšate svoju prehranu.
Mnogo puta želja za slatkim proizlazi iz neravnoteže šećera u krvi. Kada se u tijelo unese šećer, nivo šećera u krvi raste i tijelo oslobađa inzulin kako bi ga snizio na sigurniji nivo. No, ako inzulin jako snizi nivo šećera, tijelo počinje tražiti hranu koja će ga povisiti i povećati energiju. Ovo je vrlo zahtjevno za tijelo i često se možemo osjećati kao da smo na vrtuljku.
Ključ za uravnoteženu razinu šećera u krvi je unos hrane koja sprječava oslobađanje previše inzulina poput proteina i zdravih masti, ali i minimalan unos šećera. Također je važno jesti redovne obroke i međuobroke jer šećer u krvi pada kada se preskoči obrok.
Proteini i masti ključni su za stvaranje novih navika i izbacivanje šećera u krvi. Za razliku od šećera, zdrave masti i proteini pružaju postojane oblike energije. Konzumiranje puno zdravih masti poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i maslinovog ulja pomoći će tijelu da se prilagodi dobivanju energije iz drugih izvora. Proteini pomažu da osjećamo sitost, što može smanjiti glad i želju, a mnoge aminokiseline u proteinima pomažu da se osjećamo dobro. Kad se osjećamo uravnoteženo i energično, manja je vjerovatnost da ćemo poželjeti slatku hranu.
Također je vrlo važno uključiti vlakna koja usporavaju probavu i stabiliziraju šećer u krvi, a potrebno je paziti na željezo i vitamin B jer kod niskih razina izazivaju nedostatak energije i povećanu žudnju za šećerom.
Neke želje ne dolaze iz stomaka, već iz mozga zbog načina na koji živimo. Stres stvara više razine hormona kortizola u tijelu, a oslobađa se i glukoza iz jetre što povećava razinu šećera u krvi. Zbog toga dolazi do povećanja želje za slatkom hranom. Nekvalitetan san također može potaknuti povećan unos hrane, uključujući povećanu konzumaciju šećera, a sve se to događa zbog borbe s umorom. Stoga, kada odlučimo smanjiti količinu šećera u krvi vrlo je važno dovoljno spavati.
Ponekad osjećamo snažnu želju za slatkišima samo zbog navike. Možda je to navika koja dolazi iz porodice, a možda smo navikli posezati za čokoladom kada smo pod stresom. Važno je slušati svoje želje i pokušati odrediti njen uzrok: istinska glad, emocije ili navika.
iStock via Getty