Iskoristite ljekovita svojstva začina

by | 28 Maja, 2013

Začini su sastavni dio svake kuhinje. Ali oni nisu samo kulinarski sastojci za dodavanje okusa. Začini imaju ljekovita svojstva. Ta ljekovita svojstva začina koristila su se u drevnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Ali samo zato što je moderna medicina postala napredna, to ne znači da se ne trbamo pridržavati i ovh „starih“ lijekova. U nastavku pogledajte neke od njih…

Đumbir

Đumbir zajedno s medom može izliječiti upalu grla i zagušenje u prsima. Đumbir je također vrlo korisan za probavu.

Bijeli luk

Bijeli luk ima alicin koji je vrlo zdrav za srce. On pomaže u održavanju holesterola pod kontrolom. Takođe ima anti-bakterijska svojstva koja pomaže iscijeliti unutarnje upale.

Klinčić

Klinčić sadrži eugenol koji djeluje anti-upalno. Klinčić je vrlo korisan za liječenje zubobolje.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji ima mnoge zdravstvene prednosti. Kurkuma ima anti-upalna i anti-bakterijska svojstva. Vrući oblog sa kurkumom može izliječiti upale i alergije.

Cimet

Cimet takođe sadrži eugenol koji pomaže izliječiti upalu. No, najpoznatije ljekovito svojstvo cimeta je da liječi otpornost na insulin kod dijabetičara.

Timijan

Timijan je začin koji liječi plinove i teške probavne smetnje. Majčina dušica također pomaže izliječiti infekcije vlasišta i perut.

Korijander

Korijander je začin koji pomaže u probavljanju hrane. Korijander je također vrlo korisan za ljude koji pate od hroničnih stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić je začin koji ima anti-bakterijska svojstva. Ali uvijek jedite oraščić u malim količinama. Previše ovog začina može uzrokovati halucinacije.

Izvor: ljepota.ba