Mediteranski rižoto

by | 29 Maja, 2013

Sastojci:

  • 400 g očišćenih lignji
  • 300 g očišćenih račića
  • 200 g integralnog pirinča
  • 400 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 mrkva
  • 1 dl soka od paradajza
  • 2 češnja bijelog luka
  • 0,5 bijelog vina
  • 4 kašike ulja
  • 20 g margarina
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Lignje isjeći na kolutove, šampinjone na listove,mrkvu izrendati na krupno rende, a crni i bijeli luk sitno isjeckati.
2. Integralni pirinač obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i mrkvu, dodati lignje i šampinjone pa i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok lignje ne omekšaju.
4. Zatim dodati račiće, sok od paradajza i bijelo vino te prodinstati.
5. Pred kraj dinstanja kada suvišna tečnost uvri dodati obareni pirinač, margarin i začine po ukusu. Polako promiješati kako bi se sastojci sjedinili, a margarin otopio.

Izvor: Dobra hrana