![Simptomi menopauze mogu se ublažiti i ishranom](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-1479662800-600x470.jpg)
Simptomi menopauze mogu se ublažiti i ishranom
Simptomi menopauze su jako neprijatni, ali, srećom, ako pazite šta jedete mogu se mnogo lakše prebroditi. Ako ste navikli da noću bacate pokrivač...
Kvalitetan doručak treba osigurati do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, odnosno jednu četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima. U užurbanom načinu života veliki izazov predstavlja sastavljanje kvalitetnog i zdravog obroka, bilo da je riječ o doručku ili o obroku na pauzi. Kako bi se osigurao unos zdravih i nutritivno vrijednih namirnica, pripazite na izbor hljeba.
Sastojci:
– 3 šoljice glatkog brašna
– 2 kašičice instant kvasca
– 2 kašičice šećera
– 1 i 1/2 kašičica soli
– 1 i ¼ šoljica mlake vode
– 4 kašike maslinova ulja
– Za posipanje – sjemenke susama, sitno sjeckani svježi ružmarin s malo pahuljica čilija, ribani parmezan pomiješan sa svježe mljevenim crnim biberom
Priprema:
Prvo aktivirajte kvasac s malo vode i šećera. Umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna, soli, ostatka vode i 2 kašike maslinovog ulja. Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 20 minuta. Dignuto tijesto razdijelite u dva dijela i svaki razvaljajze u pravokutnik dimenzija cca 23×33 cm. Narežite na trakice i zarolajte grisine, potom ih premažite ostatkom maslinovog ulja te ih uvaljajte u susam, ružmarin s čilijem, ribani sir s biberom… ili neku svoju omiljenu kombinaciju. Stavi grisine na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu 1 sat. Pecite na 220 Celzijevih stepeni 12 do 14 minuta.
Sastojci za predtijesto:
– 200 g pšeničnog bijelog brašna
– 200 ml vode
– ¼ kašičice suhog kvasca
Sastojci za tijesto:
– predtijesto
– 240 ml vode
– 350 g pšeničnog bijelog brašna
– 2 kašičice soli
– ½ kašičice suhog kvasca
Priprema:
Predtijesto:
U posudi pomiješajte 200 g brašna s četvrtinu kašičice suhog kvasca. Dolijte 200 ml vode i promiješajte – nemojte mijesiti. Posudu pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom za namirnice, a zatim je ostavite na sobnoj temperaturi 8 do 12 sati.
Tijesto:
U većoj zdjeli pomiješajte 350 g brašna, 240 ml vode, 2 kašičice soli i pola kašičice suhog kvasca. Dodajte predtijesto i promiješajte. Tijesto mijesite kuhinjskim mikserom jer je zbog količine mokrih sastojaka vlažno i ljepljivo. Mijesite otprilike 10 minuta, a zatim posudu pokrijte plastičnom kapom za tuširanje ili vlažnom krpom. Neka se tijesto diže na toplom mjestu 30 minuta.
Nakon dizanja tijesto u posudi prstima uhvatite za jedan rub, povucite ga ustranu, a zatim presavijte preko tijesta. Takvim povlačenjem i presavijanjem obradite tijesto sa svih strana. Povlačenje i presavijanje ponavljajte 2 sata svakih pola sata. Nakon svakog ponavljanja ponovo pokrijte posudu s tijestom.
Oblikovanje i pečenje:
Tijesto prebacite na radnu površinu koju ste dobro posuli brašnom. Pospite ga s unutrašnje strane, a dobro pospite brašnom i dvije slastičarske lopatice. Njima oblikujte tijesto u veliki pravougao koji ćete jednom lopaticom presjeći napola. Presavijanjem rubova nadolje svaku polovicu oblikujte u ciabatte.
Ciabatte lopaticama prebacite na lim prekriven papirom za pečenje. Pokrijte ih prozirnom folijom i pustite da se dižu 30 minuta. Rernu zagrijte na 230 Celzijevih stepeni, a zatim u nju postavite metalnu posudu s pola litre vrele vode. Ciabatte pecite 20 do 25 minuta.
Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 40 g svježi kvasac
– 3 kašike kiselog vrhnja
– 50 ml suncokretovog ulja
– 250 ml mlijeka
Slani preljev:
– 3 kašike glatkog brašna
– 3 kašike soli
– Voda
Priprema:
U brašno dodajte ulje, 3 velike kašike vrhnja i jednu dignutu svježu germu. Postepeno dodajte toplo mlijeko i s njim umijesite mekano tijesto kao za hljeb. Ostavite tijesto na toplom dok se ne poveća duplo u volumenu. Dignuto tijesto još jednom kratko premijesite i od njega odvojite kuglice veličine jajeta.
Svaku kuglicu razvaljajte kao za tortilje te je onda namotajte u roladu tj. u slanac. Prije nego što slance stavite u rernu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja. Slance pecite na 200 Celzijevih stepeni oko 15 minuta. Par minuta prije nego su gotovi izvadite ih van, posipajte slanim preljevom i vratite u rernu da se završe.
Slani preljev napravite od 3 kašike brašna, 3 kašike soli i tople vode. Lagano dodajte vodu dok ne dobijete smjesu malo gušću od smjese za palačinke.
Sastojci:
– 250 g pšeničnog brašna
– 250 g pirovog brašna
– 2 kašičice soli
– 2 kašičice praška za pecivo
– 1/2 kašičice sode bikarbone
– 3 kašike usitnjenih lanenih sjemenki
– oko 450-500 ml jogurta
– 2 kašike meda
– 5 kašika hladno prešanog suncokretovog ulja
– 5 kašika suncokretovih sjemenki
Priprema:
Upalite rernu da se grije na 180 Celzijevih stepeni. Kalup obložite papirom za pečenje sa svih strana. U posudu stavite sve suhe sastojke – obje vrste brašna, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i lanene sjemenke, te promiješajte.
Dodajte jogurt, med i ulje, pa sve dobro promiješajte. Ako se tijesto učini pregusto, dodajte malo jogurta. Smjesu izlijte u pripremljeni pleh i bogato pospite sa suncokretovim sjemenkama. Pecite u zagrijanoj rerni oko sat vremena ili dok nož zaboden u sredinu ne izađe suh.
Vrijeme pečenja prilagodite svojoj rerni, ali svakako povremeno provjeravajte kako napreduje. Kada je hljeb pečen, izvadite iz rerne i ostavite pet minuta u kalupu pa izvadite na rešetku da se ohladi.
iStock via Getty