Starenje i ravnoteža: Jednostavan test otkriva tajne zdravlja
Starenje je prirodan proces koji nas sve čeka, ali znate li da jedan jednostavan test može otkriti koliko dobro starimo? Starenje i ravnoteža imaju...
S obzirom na sve veću popularnost vegetarijanske i veganske prehrane, traženje najboljih zamjena za meso postalo je važna tema za mnoge. Donosimo vam sedam najpopularnijih opcija.
Tofu, napravljen od soje, izvrstan je izvor proteina i može poslužiti kao zamjena za meso u raznim jelima poput curryja, štapića za roštilj, ili pečenja.
Poznat i kao pšenični gluten, seitan je bogat proteinima i može imati teksturu sličnu mesu. Često se koristi u receptima za zamjenu piletine ili govedine.
Tempeh je fermentirani proizvod od soje bogat proteinima, vlaknima i vitaminima. Može se koristiti u umacima, sendvičima ili kao nadjev za punjenje povrća.
Leće su odličan izvor proteina i vlakana te se mogu koristiti kao zamjena za mljeveno meso u jelima poput bolonjeza ili taco punjenja.
Ove mahunarke nude obilje proteina i vlakana te su savršeni za pripremu supa, curryja ili burgera bez mesa.
Gljive poput šampinjona mogu imati mesnatu teksturu i dodati bogatstvo okusa jelima poput umaka, tjestenine ili pizze.
Na tržištu postoji mnogo biljnih burgera koji sadrže kombinaciju povrća, mahunarki i začina kako bi imitirali okus i teksturu mesa.
Odabirom ovih zamjena za meso, ljudi mogu obogatiti svoju ishranu, smanjiti unos zasićenih masti i pomoći u očuvanju okoliša. Važno je eksperimentirati s različitim opcijama i pronaći one koje najbolje odgovaraju individualnim preferencijama i prehrambenim potrebama.
iStock/Getty Images Plus