Voćna torta sa višnjama

by | 2 Februara, 2015

Voćna torta sa višnjama – donosimo vam odličan recept

Sastojci:
Za koru:

  • 10 bjelanaca
  • 350 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

Za fil:

  • 10 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g bijele čokolade
  • 500 g višanja iz kompota
  • 500 g šlaga
  • 5 dl kisele vode

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne istopi.
2. Pred kraj mućenja dodati kašiku sirćeta.
3. U odgovarajuću tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu. Sušiti smjesu od bjelanaca na 100 ºC 90 min.

Fil:

1. Sjediniti žumanjke i šećer pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se ne dobije fina kremasta smjesa.
2. U prohlađenu smjesu od žumanjaka dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
3. Na kraju dodati rendanu bijelu čokoladu i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Šlag umutiti sa hladnom kiselom vodom. Višnje dobro ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Osušenu koru premazati filom od žumanjaka, a zatim po njemu rasporediti višnje.
3. Tortu premazati šlagom i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana