Kesten torta

by | 1 Juna, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 150 g šećera
  • 4 jajeta
  • 70 g putera
  • 70 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 30 g prezli
  • 100 g čokolade
  • 1,5 dl mlijeka

Za fil:

  • 500 g kesten pirea
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanil-šećer
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 2 kašike ruma
  • 4 dl slatke pavlake

Ostali sastojci:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera
  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Puter pjenasto umutiti sa šećerom i žumanjcima.
2. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Potom dodati prezlu i otopljenu čokoladu te dobro izmiješati.
3. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. U okruglom kalupu od pripremljene smjese na 180 ºC ispeći koru.

Fil:

1. Sjediniti kesten pire, šećer u prahu, mljevene lješnjake, rum i vanil-šećer pa dobro izmiješati.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je sjediniti sa smjesom od kestena i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Koru poprskati mlakim mlijekom i ostaviti ga da sve upije.
2. Potom je premazati filom od kestena.
3. Šlag od slatke pavlake premazati preko kestena.
4. Čokoladu i puter otopiti na pari pa preliti preko šlaga.

Izvor: Dobra hrana