Manikir u hiperrealnom stilu obećava prirodne nokte, ali postoji kvaka

by | 22 Jula, 2024

Ako je suditi po društvenim medijima, produžeci noktiju – od akrila do gelova – služe kao platno za cool nail art. Primijetili smo “nevidljive” vrhove i pastelne chrome nokte (napravljene sloj po sloj gel laka, preko kojih je nanijet chrome prah). Sada se pojavio novi trend manikira koji osvaja TikTok i traži samo jedno od produžaka noktiju: da izgledaju što prirodnije moguće

Ulazimo u: hiperrealistične nokte.

Šta su hiperrealistični nokti?

Sa milionima pregleda na TikToku, hiperrealistični nokti su nas sve doveli u situaciju da se zapitamo koje od tih zavidno dugih i otpornih vrhova su pravi, a koji su impresivna iluzija. U osnovi, to su produžeci noktiju, obično gel produžeci, Gel X (mekši oblik produžetaka) ili akril, koji stvaraju izgled prirodno dugih i zdravih noktiju – skoro kao da ste ih sami izrasli.

Umjesto da pokušava biti sjajan i minimalistički kao francuska manikura ili trendovska milky manikura, hiperrealistični manikir je više usmjeren na imitiranje tačnih detalja prirodnih noktiju. Primijetit ćete žućkaste vrhove (umjesto svijetlo bijelih) i čak brazde na noktima za dodatnu dozu realizma, kao što je ovaj manikir koji je kreirala poznata manikirka i edukatorica za nokte Julie K na Instagramu.

Ako imate vrlo kratke nokte, ali oduvijek ste sanjali o produženim vrhovima koji će ljude natjerati da pitaju “Jesu li stvarni?”, onda je ovaj trend za vas. Gracie J, multidisciplinarna umjetnica noktiju i osnivačica nezavisnog brenda, kaže da se hiperrealistični nokti smatraju i tehnikom i umjetnošću noktiju, dok umjetnica noktiju Arielle Mosses na Instagramu ovaj trend naziva ‘specijalnim efektima’.

Ponekad, kao što objašnjava Natori Perez-Takashima, entuzijastkinja za DIY nokte sa TikToka, umjetnici noktiju čak “akcentuju lunulu, polukružni oblik na osnovi nokta”. Konačni rezultat su dugi vrhovi koji bi mogli zavarati bilo koga da misli da su vaši vlastiti.

“Privlačnost je imati izgled savršeno oblikovanih ‘prirodnih’ noktiju, sve bez potrebe za rastućim procesom,” kaže Gracie J.

Kako postići hiperrealistične nokte?

Nemojte se zavaravati: Samo zato što hiperrealistični nokti izgledaju jednostavno, ne znači da su brzi i jednostavni za postizanje. Postoji nekoliko načina da se postigne ovaj izgled, kako objašnjava Gracie J, uključujući korištenje prilagođenih ili unaprijed izmiješanih boja akrila, gel produžetaka, press-on produžetaka, fiberglasa ili svilenih omotača. Preporučuje se posjeta profesionalnom salonu bez obzira na odabrani metod.

Također je korisno ponijeti referentne fotografije kako bi vaš tehničar za nokte znao kakav rezultat želite. Nakon što vaša stručna osoba odabere vrstu produžetka koja najbolje odgovara vašim noktima, vrijeme je za precizno uparivanje boje (osim ako su već napravili akrilni preliv koji je već obojen). Često se koristi mješavina žute, smeđe ili taupe boje i kremastog nijansiranja.

Nakon što se osuši (ako je u pitanju gel) ili stvrdne, nanosi se završni premaz mat ili sjajni prema vašim preferencijama.

Uvijek se primjenjuje i naknadna njega. “Nemojte čupati, guliti ili kidati nokte”, kaže umjetnica noktiju Kate Williamson, “jer će to uzrokovati veliku štetu noktima,” kao što su brazde. “Nahranite ih uljem kao da vam život ovisi o tome”, savjetuje Williamson, koja zagovara redovnu upotrebu ulja za zanoktice, “i redovno zakazujte nadopune da ih održavate u redu.”

Nedostaci hiperrealističnih noktiju

Kao i kod većine trendova noktiju, postoje i nedostaci hiperrealističnog manikira. Ironično je da mnogi dodaci koji se koriste za postizanje zdravog izgleda noktiju zapravo mogu oštetiti ploču nokta. To ne znači da su svi ovi dodaci štetni, ali mogu biti.

“Acrylics su odlični za ljude koji puno koriste ruke ili ih grickaju te se mogu koristiti i za popravljanje pukotina na noktima”, kaže Williamson. Međutim, postoji rizik: Ako često uklanjate akrile, vjerovatno ćete oštetiti i prirodni nokat, što može potrajati mjesecima da se popravi.

Gel produžeci imaju sličan problem jer, iako pomažu u rastu prirodnih noktiju, ako se nepravilno skidaju kod kuće, mogu dodatno oštetiti nokte. Potrebno ih je profesionalno ukloniti električnom turpijom.  Korištenje električne turpije kod kuće nikad nije dobra ideja jer može oštetiti ploču nokta i spriječiti zdrav rast. Posjeta profesionalcu za nanošenje i uklanjanje je uvijek preporučljiva kako bi se izbjeglo oštećenje i slabost noktiju ispod produžetaka.

ljepotaizdravlje.ba

@julieknailsnyc/Instagram