Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 2 bjelanca sa 120 g šećera u prahu i 1 kašikom soka od limuna u čvrst šam.
2. Šam od bjelanaca sipati u poslastičarski džak pa istiskivati u kalup obložen papirom za pečenje gomilice u obliku puslica kako bi oblikovala kora. Sušiti u odškrinutoj rerni na 110 ºC 90 min. dok se ne dobije hrskava kora. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još tri kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom i umutiti mikserom. Sipati u nju 1 dl slatke pavlake te zagrijevati na pari dok se ne zgusne.
2. Šlag od slatke pavlake i nabubreli želatin dodati u ohlađeni fil od žumanjaka, promiješati i podijeliti na 3 dijela.
3. U prvi dio fila dodati kesten pire, rum i mljeveni keks. U drugi dodati mljevene lješnjake, a u treći rendanu bijelu čokoladu i pavlaku.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati filom od kestena i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od lješnjka i preklopiti trećom korom. Na kraju nanijeti fil od bijele čokolade i preklopiti posljednjom korom. Odozgo tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana