Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil I:
Za fil II:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i sa 25 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa sjediniti sa šamom od bjelanaca i promiješati. Dodati brašno, gustin i polako promiješati varjačom.
3. Od pripremljene smjese u pravougaonoj tepsiji obloženoj papirom za pečenje na 200 ºC ispeći koru.
Fil I:
1. U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding sa ukusom slatke pavlake pa dodati u ključalo mlijeko. Kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni fil dodati nabubreo želatin, rendanu čokoladu i polako promiješati.
Fil II:
1. U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile te dodati u ključalo mlijeko. Uz neprestano miješanje kuhati dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni fil dodati nabubreo želatin, šlag od slatke pavlake i polako promiješati.
Finalni postupak:
Preko piškote premazati fil I, a zatim nanijeti fil II i ravnomjerno rasporediti. Kolač odozgo premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana