Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano miješanje dodavati šećer.
2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti sjeckane orahe i grožđice. Potom nanijeti šam od bjelanaca i poravnati. Sušiti u odškrinutoj rerni na 140 ºC 90 min.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svijetla krema. Zatim kremu kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaka dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne te je izvaditi iz kalupa.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.
Izvor: Dobra hrana