Bijela torta

by | 14 Juna, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 200 g sjeckanih oraha
  • 7 bjelanaca
  • 200 g šećera
  • 100 g suhog grožđa
  • 100 g marmelade od šipka

Za fil:

  • 8 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 300 g maskarpone sira
  • 3 dl slatke pavlake
  • 10 g želatina u prahu

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake
  • čokoladne mrvice

Priprema:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano miješanje dodavati šećer.
2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti sjeckane orahe i grožđice. Potom nanijeti šam od bjelanaca i poravnati. Sušiti u odškrinutoj rerni na 140 ºC 90 min.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.

Fil:

1. Sjediniti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svijetla krema. Zatim kremu kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaka dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promiješati varjačom.

Finalni postupak:

1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne te je izvaditi iz kalupa.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.

Izvor: Dobra hrana