Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za sirup:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, 1/2 kašike šećera, kašičicu brašna i svež kvasac. Dobro izmutiti da ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješenje sipati brašno, dodati nadošao kvasac, preostali šećer, otopljeni puter, malo soli i rendanu koru limuna pa dobro izmutiti mikserom. Na kraju dodati jaja i još malo mutiti dok se ne dobije kompaktna smjesa.
3. Pripremljenu smjesu pokriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
4. Kalup za kuglof premazati puterom i posuti brašnom. Potom u njega do pola sipati pripremljenu smjesu i ostaviti da odstoji 15 min. kako bi tijesto nadošlo.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem dok se ravnomerno ne ispeče.
6. Dok se kolač peče pripremiti sirup: ušpinovati šećer i vodu pa dodati malo ruma.
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi te ga preliti toplim sirupom.
8. Kada se kuglof dobro natopi, izvrnuti ga iz kalupa.
9. Čokoladu otopiti sa malo slatke pavlake pa u nju umakati jagode za dekoraciju.
10. Šlagom od slatke pavlake dekorisati kuglof, a u sredinu ubaciti jagode.
Izvor: Dobra hrana