Rolat od višanja

by | 24 Juna, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna

Za fil:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 2 dl mlijeka
  • 200 g putera
  • 3 dl slatke pavlake
  • 300 g višanja bez koštica

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti snijeg od bjelanaca i smjesu od žumanjaka, dodati brašno, gustin i promiješati.
4. U plehu obloženom papirom za pečenje ispeći koru na 200 ºC. Još toplu koru uviti u vlažnu krpu.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke, šećer, gustin i mlijeko. Kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati kako bi se otopila.
2. Ohlađenu smjesu sjediniti sa puterom i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Koru premazati čokoladnim filom.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila od čokolade. Posuti višnjama te urolovati i staviti u frižider da se stegne.

Izvor: Dobra hrana