Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Fil I:
1. Breskve oguliti, odvojiti od koštice i isjeći na kockice.
2. U šerpu sipati 9 dl vode, dodati šećer i ostaviti da proključa. Potom dodati breskve te i njih kratko prokuhati.
3. Posebno umutiti preostalu vodu sa pudingom od vanile, dodati u vodu sa breskvama i kuhati dok se ne zgusne.
Fil II:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Kiselu pavlaku umutiti ša šećerom i vanil-šećerom pa sjediniti sa šlagom od slatke pavlake, želatinom i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. U odgovarajuću tepsiju poslagati keks natopljen mlijekom.
2. Preko preliti topao fil od bresaka i prekriti redom natopljenog keksa.
3. Ostaviti da se prohladi, a zatim premazati filom II i staviti u frižider da se stegne.
Izvor: Dobra hrana