Ledene kocke s breskvama

by | 25 Juna, 2013

Sastojci:

  • 350 g ”pti ber” keksa
  • 3 dl mlijeka

Za fil I:

  • 1 l vode
  • 150 g šećera
  • 500 g bresaka
  • 2 pudinga od vanile

Za fil II:

  • 3 dl slatke pavlake
  • 2 dl kisele pavlake
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 10 g želatina

Priprema:

Fil I:

1. Breskve oguliti, odvojiti od koštice i isjeći na kockice.
2. U šerpu sipati 9 dl vode, dodati šećer i ostaviti da proključa. Potom dodati breskve te i njih kratko prokuhati.
3. Posebno umutiti preostalu vodu sa pudingom od vanile, dodati u vodu sa breskvama i kuhati dok se ne zgusne.

Fil II:

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Kiselu pavlaku umutiti ša šećerom i vanil-šećerom pa sjediniti sa šlagom od slatke pavlake, želatinom i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. U odgovarajuću tepsiju poslagati keks natopljen mlijekom.
2. Preko preliti topao fil od bresaka i prekriti redom natopljenog keksa.
3. Ostaviti da se prohladi, a zatim premazati filom II i staviti u frižider da se stegne.

Izvor: Dobra hrana