Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U posudi za miješenje sjediniti omekšao margarin, šećer i vanil-šećer pa mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi.
2. Potom dodati slatku pavlaku i rendanu koru limuna te promiješati. Postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo pa ručno mijesiti kako bi se dobilo glatko tijesto.
3. Umješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 40 min.
Fil:
Jabuke očistiti, izrendati na krupno rende, a zatim ih sjediniti sa šećerom i kratko propržiti. Potom dodati cimet i suho grožđe te promiješati.
Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto podijeliti na dva dijela. Oba dijela istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravougaonike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je filom od jabuka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana