Pita s jabukama

by | 26 Juna, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 250 g margarina
  • 800 g mekog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanil-šećera
  • 2 dl slatke pavlake
  • 4 kašike ulja
  • rendana kora od jednog limuna

Za fil:

  • 1,5 kg jabuka
  • 200 g šećera
  • 50 g suhog grožđa
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Tijesto:

1. U posudi za miješenje sjediniti omekšao margarin, šećer i vanil-šećer pa mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi.
2. Potom dodati slatku pavlaku i rendanu koru limuna te promiješati. Postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo pa ručno mijesiti kako bi se dobilo glatko tijesto.
3. Umješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 40 min.

Fil:

Jabuke očistiti, izrendati na krupno rende, a zatim ih sjediniti sa šećerom i kratko propržiti. Potom dodati cimet i suho grožđe te promiješati.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto podijeliti na dva dijela. Oba dijela istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravougaonike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je filom od jabuka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana