Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 120 g šećera dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 100 g mljevenih lješnjaka, kašiku brašna i 1/2 praška za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Četvrtastu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru. Pečene kore poprečno presjeći napola.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile, brašnom i žumanjcima. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni fil dodati pjenasto umućeni margarin i umutiti mikserom.
3. Dobijeni fil podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu, u drugi dio rendanu crnu čokoladu i mljevene lješnjake, a treći dio ostaviti žut.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od bijele čokolade i preklopiti drugom korom. Potom nanijeti fil od crne čokolade i staviti treću koru. Na kraju premazati žutim filom i preklopiti posljednjom korom.
2. Na pari otopiti bijelu čokoladu sa margarinom i preliti preko torte. Dekorisati otopljenom crnom čokoladom.
Izvor: Dobra hrana