Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Sastojci:
Priprema:
1. Crni luk isjeći na kockice, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Na malo maslinovog ulja propržiti crni i bijeli luk.
3. Potom dodati dagnje te i njih kratko propržiti. Sipati bijelo vino, dodati 1,5 dl vode i dinstati na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a tečnost napola ne uvri.
4. Dodati marinirane šampinjone, paradajz pire, soja sos, šećer, origano i začine po ukusu te sve zajedno kratko prokuhati. Pred kraj kuhanja posuti sa malo gustina i promiješati kako bi se dobila željena gustina.
5. Integralni pirinač obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, a zatim ga procijediti od suvišne tečnosti. Obareni pirinač preliti umakom od dagnji.
Izvor: Dobra hrana