Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Špagete obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja da se ne bi slijepile, a zatim ih ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Prašku šunku isjeći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti obarene špagete, jaja, pavlaku, prašku šunku i 200 g rendanog kačkavalja. Dodati origano, začine po ukusu i polako promiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Od pripremljene smjese uzimati gomilice pa ih smotati ukrug kako bi se dobio izgled gnijezda i poslagati na papir za pečenje.
5. Gnijezda od špageta posuti preostalim kačkavaljem i preliti sa malo kečapa. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana