Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti margarin, šećer i vanil-šećer, a zatim dodati žumanjke te i njih umutiti. Potom dodati otopljenu čokoladu, kakao, mljevene bademe i promiješati.
3. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljenu smjesu peći u okruglom kalupu za torte na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je poprečno presjeći napola da se dobiju 2 kore.
Fil I:
1. Sjediniti jaja sa šećerom u prahu i vanil-šećerom te kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
2. U ohlađenu smjesu dodati pjenasto umućeni margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i kakao pa promiješati.
Fil II:
1. Slatku pavlaku sjediniti sa mlijekom i ostaviti da proključa.
2. Čokoladu izlomiti na kocke i preliti ključalom smjesom od mlijeka i pavlake te miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi, a potom umutiti mikserom da se dobije fina krema.
Finalni postupak:
1. Prvu koru poprskati rumom, premazati je filom I, posuti ocijeđenim višnjama i preklopiti drugom korom.
2. Drugu koru poprskati sokom od ocijeđenih višanja, premazati filom II i posuti sjeckanim lješnjicima. Filovanu tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana