Musaka od blitve

by | 10 Jula, 2013

Musaka-od-blitve

Sastojci:

  • 1,5 kg bijelog krompira
  • 500 g blitve
  • 600 g mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • 1/2 kašičice mljevene paprike
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 3,5 dl neutralne pavlake
  • 1 kašičica sjeckanog peršuna
  • 4 kašike ulja
  • mješavina začina, so

Priprema:

1. Krompir obariti zajedno sa ljuskom pa ga ocijediti od suvišne tečnosti. Ohlađeni krompir oguliti i isjeći na kolutove.
2. Blitvu očistiti i kratko blanširati u slanoj vodi, a potom je ocijediti i isjeckati.
3. Crni luk isjeći na kockice i propržiti na vrelom ulju da porumeni. Zatim dodati mljevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Dinstati na umjerenoj temperaturi uz povremeno dolijevanje vode po porebi dok meso ne omekša.
4. Potom dodati paradajz pire, bijeli luk u prahu, mljevenu papriku, peršun i začine po ukusu. Sve zajedno dinstati dok suvišna tečnost ne uvri. Na kraju dodati blitvu i promijiešati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti te dno prekriti kolutovima krompira. Premazati polovinom fila od mesa i prekriti redom krompira. Zatim nanijeti preostali fil od mesa i završiti redom krompira.
6. Preliti neutralnom pavlakom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana