Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za testo:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti omekšao margarin, brašno, žumanjak, prašak za pecivo, jogurt i malo soli.
2. Od pripremljenih sastojaka umijesiti glatko tijesto i staviti ga u frižider da odstoji 60 minuta.
Fil:
1. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk dok ne porumeni, a zatim dodati mljeveno meso i dinstati ga uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
2. Dinstano meso ostaviti da se ohladi, dodati 1 jaje, bjelance, prezle, parmezan i pavlaku, pa promiješati i začiniti po ukusu.
3. Špinat obariti u slanoj vodi, procijediti i sitno isjeckati, a zatim sjediniti sa pripremljenim mesnim filom.
Finalni postupak:
1. Ohlađeno tijesto razvući oklagijom na debljinu od 0,5 mm, a zatim ga podijeliti na dva dijela.
2. Polovinom tijesta obložiti dno i bočne stranice okrugle tepsije za pitu. Zatim ga izbosti viljuškom i staviti u zagrijanu rernu da se peče 10 minuta na 220 ºC.
3. Polupečeno tijesto izvaditi iz rerne, a potom sipati pripremljen fil.
4. Drugu polovinu tijesta isjeći na šire trake, unakrsno ih poslagati po filu kako bi se dobio izgled mreže.
5. Pripremljenu pitu premazati umućenim jajetom i vratiti u rernu da se dopeče.
Izvor: Dobra hrana