Tuti fruti torta

by | 20 Jula, 2013

tuti-fruti

Sastojci:
Za koru:

  • 100 g margarina
  • 75 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 2 jajeta
  • 4 kašike mlijeka
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 250 g šlaga
  • 750 g švapskog sira
  • 2 vanil-šećera
  • 100 g šećera
  • 1 manja konzerva ananasa
  • 1 manja konzerva bresaka
  • 150 g jagoda
  • 1 kivi
  • 1 banana
  • 1 bezbojni preljev za kolače

Priprema:
Kora:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti margarin, šećer, vanil-šećer, jaja i mlijeko, te dobro umutiti.
2. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, pa dodati umućenoj masi.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Fil:

1. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti sir, vanil-šećer i kristal šećer, te dodati šlag i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Pečenu i ohlađenu koru vratiti u kalup, nanijeti pripremljen fil, a zatim staviti u frižider da se stegne.
2. Ananas i breskve izvaditi iz konzerve, ocijediti ih od suvišne tečnosti, pa isjeći na kocke. Jagode, banane i kivi isjeckati na kolutove.
3. Ravnomjerno rasporediti voće preko stegnutog fila. Preljev za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice, te preliti preko voća i vratiti u frižider da se stegne.

Izvor: Dobra hrana