Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti margarin, šećer, vanil-šećer, jaja i mlijeko, te dobro umutiti.
2. Brašno i prašak za pecivo pomiješati, pa dodati umućenoj masi.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti sir, vanil-šećer i kristal šećer, te dodati šlag i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Pečenu i ohlađenu koru vratiti u kalup, nanijeti pripremljen fil, a zatim staviti u frižider da se stegne.
2. Ananas i breskve izvaditi iz konzerve, ocijediti ih od suvišne tečnosti, pa isjeći na kocke. Jagode, banane i kivi isjeckati na kolutove.
3. Ravnomjerno rasporediti voće preko stegnutog fila. Preljev za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice, te preliti preko voća i vratiti u frižider da se stegne.
Izvor: Dobra hrana