
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanaca, dodati brašno, gustin i polako promiješati.
4. U okruglom kalupu na 200 ºC od pripremljene smjese ispeći koru.
Fil I:
1. Krem šlag od vanile umutiti sa hladnom kiselom vodom. Potom dodati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U umućeni šlag dodati mljeveni keks, rendanu bijelu čokoladu i polako promiješati.
Fil II:
1. Krem šlag od čokolade umutiti sa kiselom vodom, pa dodati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U šlag dodati rendanu mliječnu čokolade i promiješati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom I, preko njega nanijeti fil II i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana