Kasato

by | 27 Jula, 2013

kasato

Sastojci:

  • 5 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 dl neutralne pavlake
  • 5 dl slatke pavlake
  • 350 g jagoda
  • 1 vanil-šećer

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke i šećer, a zatim dodati neutralnu pavlaku i vanil-šećer, te dobro izmiješati.
2. Pripremljenu masu kuhati na pari. Dok se fil ne zgusne, masu miješati varjačom. Zgusnuti fil skinuti sa pare i ostaviti ga da se ohladi.
3. Jagode sitno isjeckati, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. U ohlađen fil dodati sjeckane jagode i šlag od slatke pavlake, pa polako promiješati. Gotov sladoled sipati u plastičnu posudu i ostaviti u zamrzivaču da se stegne.

Izvor: Dobra hrana