Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za pohovanje:
Priprema:
1. Tikvice očistiti i isjeći uzdužno na tanke listove, feta sir i pečenicu takođe isjeći na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Isječene tikvice posoliti, uvaljati ih u brašno, potom u umućena jaja, te peći na vrelom ulju dok ne porumene sa obje strane.
3. Dublju vatrostalnu posudu prekriti pohovanim tikvicama, zatim nanijeti red feta sira, pa poređati listove pečenice i posuti rendanim kačkavaljem. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal, a
završiti tikvicama.
4. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, pavlaku i mlijeko, te preliti preko posljednjeg sloja tikvica. Pitu peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana