Dunavski talasi

by | 2 Augusta, 2013

dunavski-talasi

Sastojci:

  • 700 g trešanja
  • 550 g putera
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 275 g šećera
  • 5 jaja
  • 300 g brašna
  • 3 kesice praška za pecivo
  • 6 dl mlijeka
  • 2 kašike kakaoa
  • 4 kašike ulja
  • 1 pakovanje pudinga od vanile

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 20 g putera<

Priprema:

1. Mikserom mutiti 300 g putera, vanil-šećer i 225 g šećera dok se ne dobije pjenasta masa. Dodati jaja, prašak za pecivo, brašno i 5 kašika mlijeka, pa umijesiti tijesto.
2. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva dijela, te u jedan dio dodati kakao i dobro izmiješati.
3. Pravougaonu tepsiju nauljiti, posuti brašnom, pa sipati svijetlo tijesto i poravnati. Preko njega nanijeti tamno tijesto sa kakaom.
4. Trešnje oprati i ravnomjerno rasporediti po tijestu. Pripremljeno tijesto peći u zagrijanoj rerni 35 minuta na 175 ºC dok ne porumeni.
5. Prah za puding pomiješati sa 50 g šećera i 1 dl mlijeka, a 4 dl mlijeka staviti u šerpu da se kuha. Umućenu masu sipati u ključalo mlijeko i kuhati kako bi se zgusnula. Gotov puding ostaviti da se ohladi.
6. Puter pjenasto umutiti i sjediniti s ohlađenim pudingom da bi se dobila kremasta masa.
7. Pripremljen krem premazati preko pečenog ohlađenog tijesta.
8. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko fila.

Izvor: Dobra hrana