Trostruki užitak

by | 4 Augusta, 2013

Trostruki-uzitaktekst

Sastojci:

  • 400 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike prezli
  • 150 g mljevenih oraha
  • 1 l mlijeka
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2 pudinga od vanile
  • 250 g putera
  • 1 pakovanje ”pti ber” keksa

Kora:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 6 belanaca u čvrst snijeg, a potom dodavati 200 g šećera muteći sve vrijeme.
2. U snijeg od belanaca dodati brašno, prezlu i mljevene orahe, pa lagano promiješati.
3. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći je dok ne porumeni. Pečenu koru preliti sa 2 dl mlijeka.

Fil:

1. U dublju šerpu sipati 6 dl mlijeka i staviti da se kuva.
2. Posebno umutiti 2 pudinga od vanile, 200 g šećera, žumanca i 2 dl mlijeka.
3. Dobijenu mješavinu sipati u kipuće mlijeko i kuvati, uz stalno miješanje, dok se masa ne zgusne.
4. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, a zatim je sjediniti sa penasto umućenim puterom i podijeliti na dva dijela.
5. U jedan deo staviti 100 g otopljene čokolade i dobro promiješati kako bi se dobio braon fil.

Finalni postupak:

1. Pečenu koru premazati žutim filom, pa poređati red keksa prethodno natopljenog u mlijeku, a preko nanijeti braon fil.
2. Tortu dekorisati sa 100 g rendane čokolade.

Izvor: Dobra hrana