Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za glazuru:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti ih u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke, šećer, brašno, prašak za pecivo, kakao i struganu koru narandže, pa dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći 30 minuta u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je presjeći poprečno dva puta kako bi se dobile tri kore.
Fil:
1. U slatku pavlaku dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje i otopiti je na pari, a potom ostaviti da se masa ohladi.
2. Ohlađenu mješavinu slatke pavlake i čokolade umutiti u čvrst šlag.
3. Zatim dodati bijelu čokoladu izrendanu na krupno rende i lješnjake, te polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu. Ostatkom fila premazati bočne stranice torte.
2. Posebno otopiti 100 g čokolade sa malo ulja, njome preliti filovanu tortu i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana