Čokoladna torta

by | 8 Augusta, 2013

Cokoladna-torta

Sastojci:
Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • strugana kora narandže
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 7,5 dl slatke pavlake
  • 100 g bijele čokolade
  • 150 g sjeckanih, prženih lješnjaka

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti ih u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke, šećer, brašno, prašak za pecivo, kakao i struganu koru narandže, pa dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći 30 minuta u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je presjeći poprečno dva puta kako bi se dobile tri kore.

Fil:

1. U slatku pavlaku dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje i otopiti je na pari, a potom ostaviti da se masa ohladi.
2. Ohlađenu mješavinu slatke pavlake i čokolade umutiti u čvrst šlag.
3. Zatim dodati bijelu čokoladu izrendanu na krupno rende i lješnjake, te polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu. Ostatkom fila premazati bočne stranice torte.
2. Posebno otopiti 100 g čokolade sa malo ulja, njome preliti filovanu tortu i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana