Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za fil:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlijeko, svjež kvasac, 3 kašike šećera, 2 kašike brašna i 1 kašičicu soli, te dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu za miješenje sipati 1/2 kg brašna, dodati nadošao kvasac, 3 jajeta, 4 kašičice soli, sir i 2 dl ulja. Pripremljene sastojke sjediniti, pa postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti sve vrijeme kako bi se dobilo ujednačeno tijesto.
3. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe 40 minuta, a zatim ga razvući oklagijom na debljinu od 1 cm, te nožem isjeći trouglove dimenzije 8×8 cm.
4. U tepsiju za pečenje sipati 1 dl ulja, poređati trouglove i ostaviti ih još malo da nadođu.
5. Nadošle trouglove premazati umućenim jajetom, posuti susamom i lanom, a potom staviti u zagrijanu rernu da se peku dok ne porumene.
6. Pečene trouglove ostaviti da se ohlade, pa ih poprečno zarezati i premazati švapskim sirom.
7. Preko švapskog sira nanijeti list zelene salate, zatim list suhog vrata, te posuti rendanim kačkavaljem i preklopiti.
Izvor: Dobra hrana