Filovani trouglovi

by | 9 Augusta, 2013

Filovani-trouglovi

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna tip-400
  • 1 svjež kvasac
  • 1/2 l mlijeka
  • 300 g sitnog sira
  • 4 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašičica soli
  • 20 g susama
  • 20 g sjemena lana
  • 3 dl ulja

Za fil:

  • 250 g suhog vrata
  • 1 ukrasna zelena salata
  • 300 g švapskog sira
  • 200 g kačkavalja

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlijeko, svjež kvasac, 3 kašike šećera, 2 kašike brašna i 1 kašičicu soli, te dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu za miješenje sipati 1/2 kg brašna, dodati nadošao kvasac, 3 jajeta, 4 kašičice soli, sir i 2 dl ulja. Pripremljene sastojke sjediniti, pa postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti sve vrijeme kako bi se dobilo ujednačeno tijesto.
3. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe 40 minuta, a zatim ga razvući oklagijom na debljinu od 1 cm, te nožem isjeći trouglove dimenzije 8×8 cm.
4. U tepsiju za pečenje sipati 1 dl ulja, poređati trouglove i ostaviti ih još malo da nadođu.
5. Nadošle trouglove premazati umućenim jajetom, posuti susamom i lanom, a potom staviti u zagrijanu rernu da se peku dok ne porumene.
6. Pečene trouglove ostaviti da se ohlade, pa ih poprečno zarezati i premazati švapskim sirom.
7. Preko švapskog sira nanijeti list zelene salate, zatim list suhog vrata, te posuti rendanim kačkavaljem i preklopiti.

Izvor: Dobra hrana