Tri dodatna razloga za uživanje u sladoledu

by | 15 Augusta, 2013

Najobožavanija ljetna poslastica ima desetine okusa te nijanse pastlenih boja koje u kombinaciji izgledaju tako veselo i bezbižno. Bez brige možemo u njemu uživati, naravno ukoliko ga konzumiramo u umjerenim količinima, a uz osvježavanje donosimo 3 dodatna razloga zbog kojih biste trebali lizati omiljene ili neke još neisprobane okuse sladoleda.

sladoled

1. Obiluje kalcijumom
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i djeca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mlijeka kao osnovne namirnice u proizvodnji sladoleda, dobro će poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i u masti topivog vitamina A i u vodi topivog vitamina B.

2. Pomaže u održavanju tjelesne težine
Zbog udjela šećera i mliječne masti ova poslastica idealno ohlađena na -6 sepeni Celzija smatra se ‘opasnom’ za održavanje željene tjelesne težine.

No, neke studije tvrde kako upravo sadržani kalcijum uslovno smanjuje njegovu kalorijsku vrijednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda, u zavisnosti o omjeru mlijeka, šećera i voća. To nikako ne znači da se uz njega mršavi, već samo da je manji grijeh od drugih deserata sa sličnim brojem kalorija.

Ukoliko želite biti sigurni da vaš balansirani dnevni jelovnik neće poremetiti slatka zamrznuta kuglica, postoje ‘light’ verzije smanjenog udjela masti te zaslađene fruktozom ili umjetnim sladilima umjesto saharozom i fruktozom.

3. Sadrži vitamine i antioksidanse
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svježeg voća na mala vrata će ući na popis zdrave ishrane, ali zbog vitamina u njemu sadržanih ne osporava se njegova dobrobit za organizam.

Okusi kafe i čokolade, ukoliko se zaista prave od zrna kafe i kakaoa osiguravaju dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce, krvne žile i imuni sistem.

Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: