Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti bhelanca u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer, muteći sve vrijeme.
2. Posebno otopiti 50 g čokolade i margarin, te dodati snijegu od bjelanaca. Na kraju umiješati brašno i polako promiješati varjačom.
3. Četvrtasti pleh obložiti papirom za pečenje, te sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 40 minuta na 180 °C. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi, pa presjeći uzdužno na pola kako bi se dobile dvije kore.
Fil:
1. Žumanjke, šećer i brašno razmutiti sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka prokuhati.
2. U ključalo mlijeko umiješati pripremljenu masu, te nastaviti sa kuhanjem, miješajući sve vrijeme, dok se masa ne zgusne.
3. Zgusnutu masu skloniti sa ringle, dodati 100 g čokolade izlomljene na kocke, te sačekati da se otopi, zatim dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu masu dodati omekšao puter, te mutiti dok se ne dobije kompaktna cjelina.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila, poređati banane te nanijeti drugu polovinu fila (ostaviti malo fi la za premaz).
2. Preko fila staviti drugu koru, pa kolač premazati ostatkom fila i na kraju poređati banane.
3. Ostatak čokolade otopiti sa malo ulja i preliti preko kolača.
Izvor: Dobra hrana